Een lievelingsgerecht

PS_20160517091322Da ik een halve Beier ben, eet ik graag “Schwammerlsupp’n mit oam Semmelknedl”. Dat is een paddenstoelensoep met knoedels. Iedere herfst schieten de paddenstoelen uit de grond en roepen “Eet me!”. Dan lopen we door de bos en plukken de zwammen. Lekkere eetbare paddenstoelen zijn de kastanjeboleet (Maronenröhrling), het eekhoorntjesbrood (Steinpilz), de cantharel (Pfifferling) en verschillende soorten van de champignons. Principieel kan je alle paddenstoelen eten. Maar wil je mijn lievelingsgerecht overleven, koop de paddenstoelen beter in de handel laat die in het bos staan…

Paddenstoelensoep
500 g gemengde paddenstoelen
1 stukje boter
1 L groentebouillon
1 -2 el speltmeel
peterselie
zout, peper, karwij (gemalen, maar beter is ongemalen karwij)

Snijd de schoongemaakte paddenstoelen in stukjes of schijfjes. Verwarm een grote pot en geef een stukje boter erbij. Geef de paddenstoelen in de pot en roer goed om. Nu voegt je het zout, de peper en de karwij erbij en roer om. Voeg de speltmeel erbij en roer weer goed om. Giet langzaam de groentebouillon op de paddenstoelen en laat de soep circa 20 min koken. Roer af en toe om. Breng opnieuw de soep met zout en peper of karwij op smaak en voeg de gehakte peterselie erbij.

Knoedels
10 oude broodjes (of 1 – 2 oude baguettes)
3 – 4 eieren
¼ – ½ L warme melk
zout, peper

Snijd de oude broodjes in dunne schijfje en doe ze in een schotel. Giet de warme melk op de gesneden broodjes en voeg de eieren erbij. Laat de melk in de broodjes 10 min  intrekken en geef zout en peper erbij. Kneed de deeg door en maak ronde ballen. De ballen moeten in heet zoutwater 30 min licht zieden.

Opdienen
In een soepbord giet je de soep en leg een knoedel erbij. Echt lekker!

2 antwoorden op “Een lievelingsgerecht”

 1. Ik heb nog eens je soepgerecht gelezen en dat is daarbij opgevallen:

  Maar wilt je mijn lievelingsgerecht overleven, koop de paddenstoelen beter in de handel en laat ze in de bos staan…

  Maar wil je mijn …., koop ze dan beter in de handel laat die in het bos staan …

  … ! … je wilt … MAAR … wil je … !!!!!!!!!

  Groetjes
  Nadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *